01/12/2020 Yazarı Belkıs Aksit 0

Çikolatanın Enleri

Çikolatanın lezzetinin yanı sıra bize kattığı mutluluk hormonu dopingi, hepimiz tarafından bilinmektedir.. Ayrıca sağlık açısından da bir çok faydası bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda, Kalp damar dostu olan Çikolata doğru ve kaliteli üretimde
* kalp krizi riskini azaltır.
* kalp sağlığını güçlendirir. (Yapılan bir araştırmaya göre, her gün az bir miktar bitter çikolata yemek kalp yangısını ve bununla gelen rahatsızlıkları önleyebilir.)
* Cilde iyi gelir.(Bitter çikolatada cildinizi güneşin UV ışınlarından korumaya yardımcı olan flavonoidler bulunur.)
* öksürüğü azaltır.(Çikolatada bulunan theobromine, öksürüğe neden olan vagus sinirlerindeki hareketliliği azaltır.)
* Görmeyi iyileştirir. (Çikolatanın kan akışını iyileştirmesinden dolayı Reading Üniversitesi araştırmacıları, 2011 senesinde çikolatanın gözün retinasına kan akışını da artırabileceğini ve bunun da görüşü düzeltebileceğini açıkladılar.)
* Daha uzun yaşamanızı sağlar. (Harvard araştırmacılarına göre çikolata tüketimi insan yaşamını 2 seneye kadar uzatabilir. 122 yaşına kadar yaşayan Fransız Jeanne Louise Calment, haftada 1,1 kg çikolata tüketiyordu.)
* Azalan stres seviyeleri (İsviçreli bilim adamları, günde 45 gram bitter çikolata yemenin stres seviyesini belirgin ölçüde azalttığını ifade ediyorlar.)
* Kilo düzeni ( Neden mi? Kopenhag Üniversitesi araştırmacıları bitter çikolatanın oldukça doyurucu olduğunu ve küçük miktarlada yemenin diğer yiyeceklerden daha az yemenizi sağladığını belirtiyorlar.)
* Daha yüksek zeka ( Nottinghom Üniversitesinden bir araştırmacı, flavanollerce zengin sıcak çikolata içmenin beyne kan akışını artırdığını ve beyin fonksiyonlarını 2-3 saat boyunca yükselttiğini belirtti.)
* İyi anneler ve bebekler (Finlandiya’da yapılan bir araştırma çikolatanın hamile kadınlardaki stres seviyesinin düşmesine yardımcı olduğu gösterildi. Bunun sonucunda bebekleri de daha hareketli ve daha gülen bebekler oldu.)
* Antioksidan kaynağıdır. ( Bitter çikolata, polyphenoller, flavanoller ve catechinler açısından zengin en iyi antioksidan kaynaklarından biridir.)
* İshalde iyleşme (İshalde kakao ile tedavinin kökenleri Güney Amerika ve Avrupa kültürüne dayanıyor. Oakland Çocuk Hastanesi araştırmacılarına göre kakaoda bulunan flavanoidler protein ile birleşince ince bağırsaktaki sıvı salınımı düzene giriyor, bu da bağırsakları rahatlatıyor.)